пятница, 20 февраля 2015 г.

Кафе Прокоп в Париже, Франция. / The Pro-cop cafe in Paris, France.

Старейший парижский ресторан «Le Procope» находится на улице Ансьен-Комеди, в Латинском квартале, неподалёку от перекрёстка Одеон. Он был открыт в 1686 году сицилианцем Франческо Прокопио деи Кольтелли. С него началась история всех кофейных заведений Парижа.
Помимо классического кофе в «Le Procope» подавалось мороженое, готовящееся в семнадцатом веке из взбитых, охлаждённых в подвале сливок (по рецепту монахов замка Шантильи).
Благородная атмосфера и изысканные кушанья сделали «Le Procope» популярным местом встреч французской знати и интеллигенции. В нём пили кофе и дискутировали на литературные и философские темы величайшие умы эпохи Просвещения – Дени Дидро, Жан-Жак Руссо, Франсуа-Мари Аруэ Вольтер.
Получив славу литературного кафе, «Le Procope» и в последующие столетия привлекал к себе французских мыслителей и художников – Виктора Гюго, Оноре де Бальзака, Жорж Санд. Был в кафе «Прокоп» и Наполеон. Будущая гроза Европы забыл захватить с собой деньги и вместо них, в оплату за ужин, бросил хозяину заведения свою треуголку, сказав, что через сто лет она будет стоить больше «Le Procope». Сегодня на историческую реликвию, оценивающуюся в три с половиной миллиона евро, может полюбоваться любой посетитель ресторана.
При реставрации «Le Procope» в 1988 году исторический интерьер ресторана практически не пострадал – все хорошо сохранившиеся элементы были оставлены внутри залов, украшенных тёмно-красными и светло-коричневыми панелями.
Главным ресторанным блюдом является каплун – выращенный и откормленный по особой технологии петушок. В меню «Le Procope» много морепродуктов – филе морского окуня, бретонские устрицы, жареная форель. Местные десерты представлены итальянскими тирамису, шоколадными профитролями, ванильным мороженым.
--------------------------
 The oldest Parisian restaurant "Le Procope" is on Ansyen-Komedi Street, in Latin quarter, near the intersection the Odeum. It was open in 1686 sitsiliantsy Francesco Procopio of Koltelli's dea. The history of all coffee institutions of Paris began with it.

Besides classical coffee in "Le Procope" the ice cream preparing in the seventeenth century from the cream which is shaken up, cooled in the cellar was served (according to the recipe of monks of the lock of Chantilly).

The noble atmosphere and refined foods made "Le Procope" a popular place of meetings of the French nobility and the intellectuals. In it had coffee and speculated on literary and philosophical subjects the greatest minds of an era of Education – Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau, François-Marie Aroue Voltaire.

Having received glory of literary cafe, "Le Procope" and in the next centuries I involved to myself the French thinkers and artists – Victor Hugo, Honoré de Balzac, George Sand. I was in Prokop and Napoleon cafe. Future thunder-storm of Europe forgot to take with itself money and instead of them, in payment for a dinner, I threw to the owner of an institution the cocked hat, having told that in hundred years it will cost more "Le Procope". Today any visitor of restaurant can admire the historical relic which is estimated at three and a half million euros.

At restoration of "Le Procope" in 1988 the historical interior of restaurant practically didn't suffer – all well remained elements were left in the halls decorated with dark red and light brown panels.

The main restaurant course is the capon – the cockerel who is grown up and fattened on special technology. In the Le Procope menu there are a lot of seafood – grouper fillet, Breton oysters, a fried trout. Local desserts are presented by the Italian tiramisus, chocolate profiteroles, vanilla ice cream.

Гранд Базар в Стамбуле, Турция / The grandee Bazar in Istanbul, Turkey

Не секрет, что очень многие туристы едут в Турцию вовсе не для того, чтобы посмотреть на красоты и достопримечательности этой страны или окунуться в ласковые морские волны, а за покупками. Шоппинг-туры становятся все более популярным видом туризма, а Стамбул предлагает для этого идеальные условия.

Гранд Базар полностью оправдывает свое название. Это действительно грандиозный рынок, один из самых крупных крытых базаров планеты. Находится Гранд Базар в старой части Стамбула, занимая площадь около 30,7 тысячи квадратных километров. На этой гигантской территории с ее 66 улицами расположились свыше 4 тысяч магазинов.
В Турции Гранд Базар принято называть Капалы Чарши, то есть просто «крытый рынок». Каждый день эту часть Стамбула посещают около 500 тысяч туристов и покупателей, привлеченных огромным выбором товаров и незабываемой атмосферой восточного базара.
На улочках Гранд Базара можно приобрести буквально все — от украшений, кожи и антиквариата до специй, пряностей и ковров. Кроме многочисленных магазинчиков и лавок на территории Капалы Чарши располагаются источники питьевой воды, несколько мечетей и ресторанов, а также старое кладбище. Жилые помещения здесь тоже есть — на верхних этажах домов.
Чаще всего туристы входят на Гранд Базар через центральные ворота «Нуруосманийе» или ворота «Беязит», которые расположены на одноименной площади. Эти ворота сами по себе являются достопримечательностями. А всего входов на самый крупный рынок Стамбула 18.
При посещении Гранд Базара главное — не затеряться в лабиринте магазинов и улочек и по-восточному уверенно торговаться!
-------------------------
 It is no secret that very many tourists go to Turkey at all not to look at beauty and sights of this country or to plunge into tender sea waves, and to do shopping. Shopping rounds become more and more popular type of tourism, and Istanbul offers for this purpose ideal conditions.

The grandee Bazar completely justifies the name. It is really grandiose market, one of the largest covered planet markets. There is a Grandee Bazar in old part of Istanbul, occupying the space about 30,7 thousand square kilometers. In this huge territory with its 66 streets over 4 thousand shops settled down.

In Turkey the Grandee Bazar it is accepted to call Kapala Charsha, that is it is simple "the covered market". Every day this part of Istanbul is visited by about 500 thousand tourists and buyers attracted with a huge choice of goods and the unforgettable atmosphere of east market.

On small streets the Grandee Bazara it is possible to get literally everything — from jewelry, skin and antiques to spices, spices and carpets. Except numerous little shops and benches in the territory of Kapala Charsha sources of drinking water, some mosques and restaurants, and also an old cemetery settle down. Premises here too are — on the top floors of houses.

Most often tourists enter on the Grandee Bazar through the central gate of "Nuruosmaniye" or a collar of "Beyazit" which are located on the square of the same name. These gate in itself are sights. And all entrances on the largest market of Istanbul 18.

At visit the Grandee Bazara the main thing — not to get lost in a labyrinth of shops and small streets and orientally surely to bargain!